Ankara Kızılcahamam Devlet Hastanesi Seviye 6 ödülü almaya hak kazanmıştır.
27 Aralık 2017

BAŞARDIK

T.C. Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Medipol Üniversitesi ve HIMSS işbirliğinde yürütülen dijital hastane değerlendirme çalışmaları kapsamında Medipol Üniversitesi temsilcileri tarafından 22 Aralık 2017 tarihinde Kızılcahamam Devlet Hastanesinin yerinde değerlendirme ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Hastanemiz, EMRAM Seviye 6 kriterlerini karşıladığını pratikte başarılı bir şekilde göstermiş ve Seviye 6 hastanesi olarak tanınmaya hak kazanmıştır.


seviye-6-logo.jpg

 

Dijital Hastane Çalışmaları

Dijital hastane, hastane bilgi yönetim sistemi, dijital tıbbi kayıtlar, PACS, dijital tıbbi arşiv, barkod, RFID teknolojileri, ilaç ve malzeme takibi, mobil ve tablet bilgisayarlar, tıbbi teknolojiler, bina, enerji, aydınlatma teknolojileri ve bilgi sistemleri, haberleşme sistemleri, veri, ses, görüntü ve multimedya teknolojileri, TELETIP, TELE-EĞİTİM, sanal otopsi, sanal ameliyat, sanallaşma, yönetim hizmetleri, danışmanlık, yönlendirme, bahçe, otopark ve her çeşit entegre hizmetler gibi yönetim unsurlarının yer aldığı tam entegre hastanedir. 
Genel Müdürlüğümüz Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı altında faaliyet gösteren Uluslararası Sağlık Bilişim Standartları Birimi tarafından EMRAM standardı ile hastanelerin dijital olma seviyeleri uluslararası düzeyde derecelendirilmektedir. Bu süreçte, sağlık kuruluşunun işleyişinde bilişim teknolojilerini kullanma seviyesi denetlenerek akredite edilmektedir. HIMSS’e başvuruda bulunan hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirmek ve seviyelerini belirlemek için dünyaca kabul edilen akreditasyon ve standart modeli olan EMRAM kullanılmaktadır. Bu model ile hastaneler bir ile yedi arasında seviyelendirilerek dijital sürecini altıncı ve yedinci seviyeye kadar tamamlamış hastaneler belgelendirilmektedir. HIMSS EMRAM seviyelendirmesi ile hastanelerin sürekli gelişen sağlık bilişimi teknolojilerine uluslararası standartlarda uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır. 
Türkiye’deki kamu hastanelerinin 2013-2018 yılları arasında EMRAM değerlendirmesinin yapılması amacıyla yılda bir kaç kez HIMSS Türkiye, TKHK ve SBSGM ortaklığında yapılan EMRAM Çalıştayları düzenlenmiştir. Bugüne kadar 6 Çalıştay dönemi geçirilmiştir. Bu çalıştaylarda 709 hastaneye EMRAM anketi uygulanmış olup sağlıklı veri gönderen hastanelerden 665 tanesi skorlanmıştır. 20 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen son çalıştaya ise 31 hastaneden toplam 72 kişi katılım sağlamıştır. Çalıştayda, daha önce EMRAM anketi doldurmuş ve 4. ya da 5. Seviyede oldukları belirlenmiş olan bu hastaneler, yeniden anket doldurarak Seviye 6’ya ulaşma konusunda teşvik edilmişlerdir.
2012 yılında Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesinde pilot olarak başlayan süreç 2014 yılında hastanenin Seviye 6 dercesine ulaşmasıyla sonlanmış olup ilk Seviye 6 hastanesi olmaya hak kazanmıştır. 2016 yılında yapılan denetimde Seviye 6 derecesini kaybetmiştir. 2014 yılında başlayan fuar ve organizasyonlarla HIMSS dijitalleşme süreci yaygınlaştırma çalışmaları başlamıştır. 2014 yılındaki fuar Haziran ayında İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Burada 3 hastane Seviye 6 derecesi almaya hak kazanmıştır. 2015 yılında gerçekleştirilen fuar Mart ayında Antalya’da olup 6 hastane Seviye 6 derecesi olmaya hak kazanmıştır. 2016 yılı Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilen fuar da ise 7 hastane Seviye 6 ve 1 hastane Seviye 7 derecesi almaya hak kazanmıştır. 

11-13 Mayıs 2017 tarihinde ise HIMSS 2017 Türkiye EMRAM Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişim Fuarı İstanbul’da düzenlenmiştir. Seviye 6 derecesini almaya hak kazanan İzmir Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi ve Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi düzenlenen organizasyonda ilan edilmiştir.


Dijital-Kağıtsız Hastane Nedir?

Dijital hastane derecelendirmesi, sağlık alanında bilişim teknolojileri kullanımının yaygınlaşmasıyla,

sağlık kuruluşlarını karşılaştırmada kullanılan ölçütler arasına girmiştir. Uluslararası kabul görmüş bir ölçüt olarak dijital hastane kavramı, bilişim teknolojilerinin hasta ve çalışan yararına kullanıldığı bir hastaneörneğini öngörüyor. Ancak, bir hastanede bilişim teknolojilerinin kullanılıyor olması o hastanenin dijital hastane olarak nitelendirilmesi için yeterli olmamaktadır. 

Dijital hastane; idari, mali ve tıbbi süreçlerde asgari düzeyde bilişim teknolojilerinin kullanıldığı bir hastaneden her türlü iletişim aracı ve tıbbi cihazın birbiriyle ve diğer bilgi sistemleriyle entegre olduğu, sağlık çalışanları ve hastaların tele tıp ve mobil tıp uygulamalarıyla hastane içinden veya dışından veri alışverişinde bulunabildiği hastaneye kadar geniş bir yelpazede tanımlanabilir.